февруари 26, 2024

E-Zdrave

Е-здраве за вашето семейство

4 световноизвестни футболисти, ангажирани с проблемите на психическото здраве

Да си успешен, богат и известен за съжаление не те предпазва от вероятността да се сблъскаш с трудности и проблеми с психическото здраве, които макар и да не достигат до остри състояния и клинични диагнози, в определен момент от живота могат да повлияят негативно на неговото качество. Максимата важи и за професионалните футболисти, които, особено ако играят на най-високо футболно ниво, се срещат с негативни преживявания, породени както от външни обстоятелства, така и от собствени грешки. Затова избрахме да ви разкажем за няколко футболисти, които са имали подобен труден период от живота си.

Уейн Руни и преодоляването на зависимост към хазарта

Хазартът и бетинг индустрията са популярно развлечение сред почитателите на футбола, което, стига да се практикува разумно и умерено, може да донесе онази доза риск, от която всеки от нас има нужда, за да се поддържа енергичен и в кондиция. Още повече че съвременността ни дава лукса да разчитаме на интерактивни платформи, предоставящи надеждни футболни прогнози, като например SportingWin

Ако обаче си професионален футболист, състезаващ се на най-високо ниво с екипа на европейския гранд Манчестър Юнайтед, и се казваш Уейн Руни, трябва да помислиш сериозно, преди да навлезеш в подобни дебри. В един период от живота си англичанинът се пристрастява толкова към хазарта, че става трудно да поддържа качеството си на живот. Според разпространеното мнение в обществото, това е просто следствие от натрупания през годините професионален стрес (Руни започва кариерата си изключително млад) и проблеми в личния живот, свързани със станалите публично достояние чести негови изневери. За щастие, към днешна дата този етап изглежда твърдо останал в миналото, а футболните фенове могат да продължат да мислят за него като за талантлив и успешен играч. 

Андрес Иниеста и борбата с депресията

Депресията е едно от най-често срещаните състояния, свързани с психичното здраве, през което много хора преминават, но малко обсъждат открито, особено ако са популярни спортисти. Един такъв “смелчага” е легендата на Барселона и ролевият модел на множество подрастващи футболисти Андрес Иниеста. В свое откровение пред медиите той споделя, че след негативен във футболно отношение период през 2009-2010 година той до такава степен загубва желание да живее, че прибягва до употребата на хапчета против депресия. Нещо повече – смисълът на живота му към онзи момент е просто да си легне и да се отдаде на тишината, като не усеща радост от простите неща като това да прегърнеш жена си. И към ден-днешен той откровено признава, че посещава терапевт, и това му помага да преодолее по-осъзнато негативните периоди в живота си.

Джеси Лингард и невъзможността да се насладиш на любимия си футбол

През нещо подобно преминава и далеч по-младият Джеси Лингард, който е относително ново лице на футболната сцена, направил един-два добри сезона с Манчестър Юнайтед и Уест Хям. Липсата на воля за живот и невъзможността да изпитва удоволствие от играта, която доскоро е била смисъл на целия му живот, води дотам, че на моменти той съвсем сериозно обмисля реално отказване от футбола. За щастие обаче не се стига до подобна крайност и към момента той все още се изявява достойно на футболните терени.

Кристиан Пулишич и трудностите на адаптацията

Кристиан Пулишич пък открито признава за един от най-деликатните периоди в личния си път до момента, а именно адаптацията към лондонския клуб Челси, треньора, играчите и порядките. Методите на тогавашния мениджър Томас Тухел му изглеждат доста сурови, а в допълнение за всеобща изненада между Пулишич и един от най-работоспособните и скромни футболисти, Н’голо Канте, започва да се появява леко напрежение вследствие на разгорещени… игри на шах (да, правилно прочетохте). Всичко това се отразява на нервната система на американеца с хърватски произход, но с помощта на терапия успява да го превъзмогне.