юли 21, 2024

Е-здраве за вашето семейство

22 март е Денят на маратонката

Близо 20 000 души се включват в кампанията всяка година

 

На 22 март 2024 г. хиляди българи за шеста поредна година отбелязват Деня на маратонката – социално ориентирана кампания на MultiSport, която има за цел да стимулира работещите хора да бъдат физически активни в името на добра кауза. За всяко посещение с карта MultiSport в над 1000 партньорски обекта в цялата страна компанията ще дари по 1 лев за фондация „Сийдър“. Така всеки участник в кампанията ще има възможност с една тренировка да подкрепи създаването на нови възможности за спорт за всеки. Общият брой на посещенията определя сумата на дарението.

Близо 20 000 души подкрепят кампанията всяка година. Така за последните две години инициативата генерира 40 000 лева, които бяха дарени на сдружение SOS Детски селища България, фондация “Сийдър” и фондация “Карин дом”. Средствата бяха инвестирани в изграждането на приключенски парк в SOS Детско селище Дрен, закупуването на спортни екипи и обувки, изграждане на различни съоръжения, организиране на спортни лагери и осигуряване на специалисти за работа с деца, както и различни подобрения в нов терапевтичен център във Варна.

Денят на маратонката стартира през 2019 г. като социална кампания на MultiSport, целяща да повиши физическата активност сред работещите хора. Днес инициативата цели да подпомогне добри каузи чрез спортна активност под мотото #СпортЗаДругите като стимулира повече хора да спортуват.

Според данни от проучването за физическите навици на българина – MultiSport Index на IPSOS България, проведено в края на 2023 г. по поръчка на Бенефит Системс България, 45% от българите извършват физическа активност по-рядко от веднъж месечно, а основните причини за това са липсата на интерес към спорта (63%) и липсата на време (39%). Според здравни експерти процентът неактивни хора е твърде голям, а стресът и забързаният начин на живот се превръщат в оправдание. Проблемът се корени в липсата на изградени навици и информираност, особено при над 40-годишните българи.