юли 21, 2024

Е-здраве за вашето семейство

Тютюнопушенето като световно явление

Отношението към тютюнопушенето на голямата част от хората е твърде неопределено,
независимо от постоянно разпространяваната от средствата за масова информация вреда от него. В Русия, например, 70% от мъжете и 40% от жените са пушачи. За съжаление пушачите дълги години от своя живот си остават верни на придобития навик. Може би цялата работа е в това, че хората въобще не се замислят над предупрежденията на лекарите за вредата от тютюнопушенето? Или, може би, пушачите не възприемат пушенето като зависимост и болест, въпреки факта, че само 1 от 10 пушачи може да остави този вреден навик самостоятелно?

Първата зависимост сред най-вредните?

Лекарите съвсем сериозно наричат пушенето като първа наркотична зависимост, съществуваща още от древни времена. Най-ранно изображение на пушач е направено около 600 година до н. е. Индианецът Мая, който пуши завити листа тютюн, е изобразен на глинен съд, открит на територията на днешна Гватемала. Понататъшната история на тютюна е известна но всички: първите европейци, открили и пристрастили се към пушенето, били Христофор Колумб и неговите спътници през 1492 г., които плават към бреговете на Америка. Трябва да знаем, че първо тютюна използвали в Европа, но не като наркотик, а като лекарство против главоболие и умора. Във Франция по времето на Екатерина Медичи тютюнът е наречен “прах от билка на кралицата”, а при официални срещи във висшето общество признак на добър и изискан вкус било да се смърка ароматен прах от тютюн. Кралицата страдала от чести пристъпи на мигрена и сред другите лекарства кралските доктори предписвали на нейно величество да смърка тютюнев прах.

Едва през втората половина на ХVІ в. в Европа започват да култивират и да отглеждат тютюн като “средство за прекрасни чувства” и през следващите векове това занимание било преследвано от законите в много страни като много опасно. В Япония и в Турция, например, пушачите на тютюн били преследвани и жестоко наказвани, като при повторно уличаване в тютюнопушене всичко завършвало със смъртно наказание. В Италия пушачите и смъркащите тютюн били отлъчвани от православната църква. В Русия търговците на тютюн били жестоко преследвани, като разрязвали ноздрите и режели носовете им, след което ги разселвали в покрайнините на империята. Въпреки всичките мерки, пушенето си оставало разпространено и започнало да се разпространява все повече и повече … Известно е, че по времето на царстването на Петър І Велики, забраната за тютюнопушене била премахната, защото сам той станал страстен пушач при посещение в Холандия. Именно той въвел свободното тютюнопушене и свободната продажба на тютюн през 1697 г. От този момент разпространението на тютюнопушенето става толкова бързо, че може да се сравни с разпространението на някаква епидемия.

А в какво се състои същността на нещата.

Основното действащо вещество на тютюна, с което са свързани всички негови въздействия върху човешкия организъм, е никотинът. Никотинът за пръв път бил извлечен и изучен през 1809 (!) г. Названието си никотинът получава от името на известния френски посланик в Португалия Жан Нико, който подарил на Екатерина Медичи тютюневи листа през 1560 г. Никотинът, попадайки в организма на човека, преди всичко действа и засяга неговата нервна система. При вдишването на дима цигареният никотин попада в белите дробове, в най-малките пътища на въздуха и в алвеолите става неговото утаяване и натрупване. Веществото много бързо се всмуква в кръвта. Достатъчно е да кажем, че в мозъчните клетки никотинът попада само за 7 секунди … след първото вдишване. След 20-30 минути концентрацията на никотин започва да намалява – никотинът се пренася в другите органи и в тъканите на човека. Малка част от отровата попада в кръвта на човека при всмукване от червата. Никотинът, като всички фармакологични активни вещества, има в организма на човека свои точки на проникване – специфични образования, наречени рецептори. Това са белтъчни молекули, които се намират по повърхността и вътре в клетките на организма. Активното вещество – в нашия случай никотинът и рецепторът си приличат и съвпадат като ключ към заключалка. При тяхната “среща” нервната система получава специфични сигнали, а човекът – цяла гама от приятни усещания от изпушената цигара. Към тези усещания се отнасят повишената възбуда, мнимата бодрост, пониженото чувство за глад, разпускането при стресови ситуации, бързо преминаващото повишено внимание, кратковременното подобрение на паметта. Сърцето започва да бие учестено, повишава се кръвното налягане, свиват се кръвоносните съдове, понижава се телесната температура и особено тази на кожата, в кръвта се повишава равнището на някои хормони, в това число и на адреналина.

При предозиране на никотина всички изброени ефекти се задълбочават и предизвикват гадене и повръщане, повишено слюноотделяне, интензивно изпотяване, учестено сърцебиене, треперене, а нервната система се превъзбужда, което пък се изразява в трудно заспиване и безсъние. Понякога настъпва обърканост, която може да премине и в кома … Подобни ефекти предизвикват само няколко изпушени цигари или поглъщането на по-голямо количество тютюнев дим от помещение, в което се пуши! С течение на времето организмът на пушача привиква към постоянно постъпващите в него дози от никотин. По-точно – рецепторите свикват с приемането на никотина, може да се каже, че те постоянно са в очакване на нова доза, постоянно са в стадий на превъзбуда. Постепенно организмът се адаптира към никотина и то така, че количествата, които са нужни за страстен пушач, могат да бъдат смъртоносни за начинаещ.

Медицински факт е, че по своята токсичност никотинът не отстъпва на синилната киселина (от циановодород). Убийствената доза на никотина е равна на дозата синилна киселина, способна да умъртви човека. Една единствена цигара съдържа 6-8 г никотин, от които 3-4 мг попадат в кръвта. Смъртоносна доза никотин, по твърдението на лекарите, е 50-100 мг, които се съдържат в 1-2 кутии цигари. Пушачите ги спасява само това, че това количество никотин те получават посредством белите си дробове, а не направо … Забраненият плод винаги е по-сладък и желан!
Никотинът е едно от най-изучените вещества, открито някога от учените. Описани са всички негови отрицателни и разрушителни влияния върху организма на човека. Въпреки това числото на пушачите с всеки изминал ден се увеличава, като възрастовата граница става все по-ниска и млада. Това явление е много опасно за бъдещето на човечеството, защото никотинът спира физическото и умственото развитие.

Този проблем е толкова добре проучен, че учените вече са почти готови с ваксина против тютюнопушене. Разработваната в Англия ваксина за пушачи блокира постъпването на никотин в мозъка чрез изработване на специфични антитела от имунната система, която започва да възприема никотиновите молекули като нашественици и ги атакува. За разработването на този препарат ще са необходими още няколко години. В момента ваксината се изпитва клинически за безопасност.