май 19, 2024

Е-здраве за вашето семейство

Тренировката на ленивите черва е най-добрият начин за борба със запека

Нарушeнията на храносмилателния процес водят до проблеми с движението на червата. Заради това те имат нужда от тренировка

Запекът или затруднената дефекация създават дискомфорт и напрежение, задържа токсини и отпадъчни продукти в тялото. Това се отразява на състоянието на кожата, косата, общото благосъстояние и лишава човек от жизнена енергия и работоспособност.

Запекът не е единственият проблем, който възниква при лениви черва. Ако изпражненията са нарушени, не се произвеждат полезни вещества и аминокиселини и имунитетът намалява. В допълнение към синтетичните лекарства за подобряване на перисталтиката, можете да тренирате червата с правилно хранене и физическа активност.

Причини за проблеми с изпражненията

Запек, коремна болка, кожни обриви – проблемът може да бъде причинен от „мързеливи“ черва. Разстройството се среща във всяка възраст и е характерно за по-възрастните хора и такива, които водят заседнал начин на живот. Човек трудно ходи до тоалетната, оплаква се от подуване на корема, болка и лош дъх.

Запек какво се пие

Билковите екстракти, които влизат в състава на хранителната добавка на GREWIA – ЛАКСАРЕН АКТИВ, дразнят стените на червата и стимулират тяхната подвижност. Благодарение на това изпражненията се омекотяват, а движенията на червата са плавни и безболезнени. ЛАКСАРЕН АКТИВ на GREWIA действа стимулиращо върху лигавицата на дебелото черво, задействайки неговата перисталтика. ЛАКСАРЕН АКТИВ също така насърчава натрупването на вода и електролити в дебелото черво, поради което изпражненията омекотяват и бързо се елиминират от тялото.

Хранителната добавка ЛАКСАРЕН АКТИВ на GREWIA е показана при запек, причинен от атония и хипотония (забавена перисталтика) на дебелото черво, включително при възрастни или лежащо болни, след раждане и прием на определени лекарства, както и при диетични нарушения.

Лекарите идентифицират няколко причини, които водят до дисфункция на червата:

 1. Заседнал начин на живот, при който коремните мускули са неактивни и червата не се стимулират.
 2. Нарушение на водния режим: при липса на вода изпражненията стават по-плътни, движението и изхвърлянето им по естествен път се влошава.
 3. Нездравословната диета, лишена от фибри, прави червата по-лениви и нарушава движението им.
 4. Възраст: след 55 години мускулният тонус намалява, така че перисталтиката става по-слабо изразена. В напреднала възраст запекът е често срещан проблем.
 1. Рязка промяна на климата или часовата зона. Ако има нещо такова, може да отнеме много време, за да може тялото да „дойде на себе си“ след полета, както и да реагира негативно на екзотичната или просто различна храна.
 2. Навик за ограничаване на желанието за изпразване на червата: човек просто ги учи да „изчакват“, докато ходенето по голяма нужда стане ограничено.

Не се стискайте! Добре е да се задържат изпражненията от време на време, но ако го правите редовно, това може да доведе до така наречения „фекален удар“ – голямо, солидно натрупване, което не може да бъде изтласкано.

Понякога има моменти, когато трябва да задържим движението на червата, например ако:

 • няма тоалетна наблизо;
 • заради работата – като медицинска сестра или преподавател – предлага ограничени възможности за почивка;
 • има дълга опашка за достъп до тоалетната;
 • човек се чувства неудобно от санитарните условия на наличната тоалетна;
 • не иска да използва тоалетна на обществено място.
 1. Странични ефекти на някои лекарства. Проблеми с изпражненията често се появяват по време на лечение с диуретици, антиконвулсанти и при прием на лекарства за депресия и хипертония.
 2. Стресови ситуации, нарушение на съня.

В редки случаи червата стават лениви поради заболяване. В повечето ситуации са виновни самите пациенти, които свикват да се хранят в движение, пристрастени са към бързото хранене и полуфабрикатите и не обичат спортните дейности.

Как да тренирате правилно червата

При лечението на чревни разстройства основният акцент е върху възстановяване на стабилни рефлекси и формирането на здравословни навици. Ако следвате някои прости правила, можете да тренирате червата да работят добре, без да прибягвате до лаксативи и микроклизми. Основните от тях са:

Да се „поканите“ в тоалетната по едно и също време

Вашата задача е да отидете до тоалетната в определено време, например след закуска или обяд. 20-30 минути след хранене червата получават сигнал или стомашно-чревен рефлекс, по време на който се ускорява перисталтиката и се активира екскреторната функция. Постепенно се развива навик и редовното изхождане се възстановява.

Идеалното време е 30-40 минути след събуждане сутрин. Закусете леко или изпийте чаша хладка вода на празен стомах на бавни глътки. Опитайте се да не масажирате или натискате корема, така че процесът да е възможно най-естествен.

Създайте благоприятни условия

Пробвайте да премахнете причината за стреса, която провокира дисфункция на червата. Когато посещавате тоалетната, не бързайте, не се обвинявайте ако има провал и не се разсейвайте от външни стимули. Премахнете всякакви списания от тоалетната и не носете телефон със себе си.

Не потискайте желанието за движение на червата

Отначало се опитайте да отидете до тоалетната винаги, когато почувствате желание да развиете правилните рефлекси. Едва след това започнете да привиквате червата да се изпразват.

Заемете правилната поза

Препоръчителната поза за движение на червата е клек. За да развиете естествен рефлекс, поставете малка пейка или стойка под краката. Това ще отпусне пуборекталния мускул, който в свито положение задържа съдържанието и премахва желанието за дефекация.

Правилното и балансирано хранене е от голямо значение. Добавете към ежедневното си меню повече храни, съдържащи фибри: трици, перлен ечемик и овесени ядки, леща, ябълки и банани. За трениране на червата и подобряване на перисталтиката диетолозите препоръчват домати, тиква под всякаква форма и ферментирали млечни продукти.

Тренировката на червата е елементарен, но продължителен процес за развитие на правилните рефлекси. Той съчетава принципите на правилното хранене, леката физическа активност и премахването на стреса, който пречи на функционирането на храносмилателната система. Ако следвате тези правила, можете да постигнете добри резултати в рамките на няколко седмици. Решите ли, че всичко ще се оправи от само себе си, може да си докарате сериозни здравословни проблеми.

Какво ще стане, ако човек не се изхожда и престане да упражнява червата?

Ако продължите да ядете, но не се изхождате, може да се получи фекална импакция (фекален удар). Това е голямо, солидно натрупване на изпражнения, което засяда и не може да бъде изтласкано.

Друг резултат от липсата на движение на червата може да бъде стомашно-чревна перфорация. Това е дупка, която се образува в стомашно-чревния тракт поради натиска на излишната фекална материя върху червата.

Ако това се случи и фекалната материя се разлее в коремната кухина, нейните бактерии могат да причинят тежки и дори животозастрашаващи симптоми.

Проучване от 2015 г. установи, че повишеното фекално натоварване в дебелото черво увеличава броя на бактериите и създава дългосрочно възпаление на вътрешната обвивка на дебелото черво. Това е рисков фактор за рак.

Проучването също така предполага, че доброволното задържане на изпражненията може да бъде свързано с апендицит и обостряне при  хемороиди.