юни 19, 2024

Е-здраве за вашето семейство

Ревматизъм

Ревматизмът всъщност е термин, който описва няколко хронични заболявания, характеризиращи се с възпаление на ставите и околните тъкани. Най-често засяга хора в средна възраст и отразява проблеми с други органи като сърцето, бъбреците, кожата или белите дробове. Има много видове ревматизъм, като най-срещаните са ревматоидният артрит, остеоартрита, подаграта, анкилозиращия спондилит и фиброзата. Макар точната причина за ревматизма да не е напълно ясна, излагането на влажно и студено време определено влошава състоянието на болните.

 

Милиони хора по света страдат от ревматизъм, което го прави доста често заболяване сред населението. То засяга всички раси и възрасти, но най-често се изразява при хора между 40 и 60-годишна възраст.

 

 

Симптоми на ревматизъм

 

Ревматизмът обикновено засяга ставите симетрично и това най-често са ставите на пръстите, ръцете и колената. Характерните симптоми на заболяването са болката и видимото подуване на засегнатите стави. Ръцете могат да се зачервят, подуят и подпухнат. В редки случаи ставите се увреждат и деформират.

 

Типичното подуване при ревматизма води до чувство на стегнатост или скованост в ставите, когато пациентът е стоял дълго време в една поза, например след ставане от сън. Възпалението на ставите пък причинява отпадналост и други общи симптоми като висока температура или загуба на тегло.

 

Ревматизмът се изразява различно при различните хора. Понякога симптомите започват постепенно, тръгвайки от пръстите, китките, стъпалата и други малки стави. С течение на години заболяването прогресира и започва да достига до по-големи стави, като тези в бедрата, лактите или рамената. При някои хора обаче ревматизмът се влошава много по-рязко и бързо.

Симптомите на ревматизма са на пристъпи, което означава, че се появяват и отшумяват на определени периоди. Заболяването може да изглежда излекувано след проведено лечение или симптомите просто да изчезнат от само себе си, като подуването и болката отслабват или изчезват напълно. След време обаче те се появяват отново.

 

Възпалението на ставите при ревматизма може да прерасне в нещо много по-сериозно и да засегне цялото тяло. Човек може да изпитва трудност при говорене, ако се възпалят устата или гърлото. Затруднено дишане пък изпитват пациентите с възпалени бели дробове. Когато е засегнато сърцето, ревматизмът води до болки в гърдите. Задължително се консултирайте с лекар, ако изпитвате някой от симптомите на ревматизма, защото при игнориране на заболяването, то може да доведе до много други проблеми, които се лекуват по-трудно и продължително.

 

Лечение на ревматизъм

 

След като вече сте посетили лекар и той е поставил диагнозата ревматизъм, лечението обикновено започва с изписване на лекарства и назначаване на физиотерапия. Препоръчват се упражнения като плуване, водна аеробика, ходене във вода и обикновени разходки рано сутрин или късно следобед. Пациенти с по-напреднала форма на артрит се съветват да използват бастун, за да се придвижват по-лесно.

 

Целта на медикаментозното лечение е да се бори възпалението в ставите, за да се облекчат болката и останалите симптоми. Предписват се противовъзпалителни средства или кортикостероиди, които са доста ефективни, но може да се наложи да се приемат с течение на години, поради хроничното естество на заболяването.

 

Страдащите от ревматизъм могат да направят някои промени в начина си на живот и храненето си, за да забавят прогресирането на болестта и да избегнат по-чести пристъпи. Препоръчва се да се ограничат месото, рафинираните брашна, зърнените храни и захарта. Диетата трябва да е богата на пресни плодове и зеленчуци, които са най-доброто естествено лекарство. Рибата и яйцата оказват особено благоприятен ефект в борбата срещу ревматизма. Така тялото получава всички витамини и минерали, от които се нуждае, за да поддържа здравето ви и да елиминира вредните токсини.

 

Леките упражнения винаги помагат за по-добро цялостно здравословно състояние. Те подобряват кръвообращението и подсилват мускулните и сухожилията, които са уязвими от ревматизма. Много хора се обръщат към йога, пилатес или тай-чи, които тренират както тялото, така и духа.