юни 19, 2024

Е-здраве за вашето семейство

Пет психологически ползи от шофирането

Шофирането е ежедневно действие, за което повечето от нас вече дори и не се замислят, а го правят почти по навик. 

И докато един добър и професионално извършен преглед на кола преди покупка може да допринесе значително за финансовото ни здраве, така и самият акт на шофиране може да подобри психологическото ни такова. Ето и пет начина за това. 

Дава време за мислене

Докато шофираме, сме фокусирани основно върху пътя и ситуациите, които възникват, а не толкова върху личните си емоции и натоварване от ежедневието. На когнитивно ниво сетивата ни са изцяло ангажирани с управлението на автомобила. Понякога, противно на очакванията, по време на път ни идват решения на дълго обмисляни проблеми, за които преди въобще не ни е хрумвало.

Повишава адреналина

Шофирането повишава нивата на адреналин, което е жизнено необходимо за нашето здраве и благополучие. Някои статистики показват, че при мъжете карането на кола има по-благоприятен ефект дори от целувката или гледането на футбол. 

Помага ни да сме по-осъзнати

Шофирането отваря сетивата ни за елементи от реалността, които преди дори не сме забелязвали. Ситуациите на пътя ни учат да вземаме бързи решения, да сме спокойни под напрежение, да сме още по-наясно с понятия като дистанция между обектите, което пък допринася за нашата цялостна осъзнатост в живота и отношенията ни с околния свят.

Редуцира стреса

Шофирането е безценна медитация, която подобрява фокуса и концентрацията ни, редуцирайки значително нивата на стрес. Всъщност дистанцията между жилищното и работното място например помага да съберем мислите си по-ефективно и да се настроим на съответната вълна, отколкото ако преходът е по-кратък. 

Предпоставка е за дигитален детокс и почивка от технологиите

Докато шофираме, телефонът и всички социални мрежи следва да са относително далеч от нас. Това позволява да си вземем “оправдана” почивка от всяка излишна комуникация, която ни натоварва, и да избистрим мислите си на спокойствие.