юли 21, 2024

Е-здраве за вашето семейство

Отслабване и диети

Има много хора, които вечно са гладни и все така дебели. Всеки понеделник започват поредните диети. Не им липсва ентусиазъм, полагат усилие и накрая за пореден път са разочаровани. Дано по-скоро разберат защо е така:

Липсата на равновесие в теглото говори за липса на равновесие в духовното и умственото тяло. Затлъстяването е сигнал, че сте избрали неправилна стратегия. Хората пълнеят когато не изразяват това, което чувстват. Колебанията, съмненията, страховете терзаят духа, а в тялото защитата се изразява с повишаване на теглото. За поддържане на всеки излишен сантиметър тлъстина се нуждаем от 2,5 км кръвоносни съдове. Така сърцето работи по-усилено за да изтласква кръвта и допълнителното натоварване води до отслабването му и високо кръвно налягане.
Оптималното тегло е индивидуално. Най-доброто тегло е това, което ви кара да се чувствате удобно в собствената си кожа.

Генетичната обремененост пречи на много хора да одобряват телосложението си. Когато родителите са закръглени, потомците им по рождение са програмирани да трупат повече мазнини като запас. Когато пораснат тия деца, трябва да полагат много усилия за да ”влезнат във форма”.
Броя на мастните депа играе важна роля за фигурата. Ако в детска или юношеска възраст сте били по-пълнички, процесът на отслабване ще ви е доста труден. Веднъж образувани, мастните клетки никога не могат да изчезнат.
Навиците и начина на живот влияят на теглото. Щастливци са тези, които обичат храните, които им помагат да поддържат нормалното за тях тегло. Те не се ограничават, но наблягат на здравословната храна и я приемат в подходящото време.

Ако имате проблеми с теглото, преди да започнете диета, необходимо е да разберете коя е най-подходяща за вас. Има много информация за всеки хранителен режим, но не приемайте всичко за „чиста монета”, а внимателно преценете. Проверете всички „за” и „ против”. Понякога ни подвеждат, като ни съветват:
– може да се яде от всичко по малко- но когато по време на диета хапвате „малко “ вискокалорична храна(чипс, хамбургери, сладкиши), никак няма да сте доволни от резултата;
– може да се изключи една от хранителните групи- мазнини, белтъчини, въглехидрати. Когато се върнете към нормалния си хранителен режим, скоро тялото ще натрупа липсващите и ще си възвърнете свалените килограми.

Еднообразието в раненето е опасно. За това по време на диета в менюто ви трябва да присъстват всички хранителни групи;
– ако приемате по-малко калории, отколкото изразходвате-задължително ще се разделите с излишните си килограми. Това е така, но по време на диета организма се стреми да хаби по-малко енергия, поради по-малкото приети калории. Това забавя метаболизма и се получава застопоряване на килограмите. За да продължи намалянето на теглото, задължително трябва да се увеличи физическата активност;
– диетата ви ще е успешна, ако следите приетите калории. Това е заблуда. Важно е по кое време ги приемате. Сутринта без проблем ще изгорите тези калории, но приети късно вечер, със сигурност ще ги залепите на проблемните си места. Старайте се да приемате храна на често и на малки порции. Така организма счита, че няма нужда да запасява и гори повече калории;
– с тази диета ще свалите 20 кг за месец. Не се поддавайте! Това не е никак здравословно. За да е трайно отслабването, трябва да сваляте не повече от 1 кг седмично. Бързо свалените килограми се възстановяват също толкова бързо, а това може да доведе и до сериозни здравословни проблеми;
– приемайте много течности- но минерална вода и билков чай. Газираните напитки, соковете с консерванти, алкохола изключете напълно от менюто си. Течните въглехидрати се изгарят много по-трудно от твърдите.

След като видяхте уловките- избегнете ги. Сега остава да подберете подходящия за вас хранителен режим:
– нисковъглехидратен режим- диетата на д-р Аткинс. Теорията на тази диета е, че можете да промените метаболизма и лесно да загубите излишните килограми, като ядете храни богати на протеини и мазнини, ограничавайки храните богати на въглехидрати. Тази диета е лесна за изпълнение, защото не се лишавате от любимите си храни. Лошото е, че без въглехидрати тялото разчита на енергия от мускулите и това може да доведе до дехидратация. Получава се вторичния продукт кетон, който подтиска апетита, но причинява умора и гадене. Неограниченото консумиране на мазнини може да доведе до сърдечни заболявания. След приключване на диетата, теглото бързо се възстановява.
– разделно хранене- диетата на д-р Шелтън. Тази диета е подчинена на идеята, че за разграждането на основните продукти са необходими различни стомашни ферменти. Смесването на белтъчини, мазнини, въглехидрати пречи на усвояването им от организма. Непрекъснатото внимаване да не се смесват храните е излишен стрес, които си причиняват желаещите да отслабнат по този начин. При спазването на тази диета се стига до депресивни състояния, защото се намаля отделянето на допамин и серотонин, които се грижат за доброто ни настроение;
– лечебен глад, лунни диети- задължително да се прилага под лекарски контрол, защото продължителното гладуване създава условия за навлизане на токсините в кръвния поток. При гладуването се получават и нежелани странични ефекти- главоболие, гадене, чувство за студ, мускулни болки, сърцебиене и обърканост.

Лунната диета е по-омекотен вариант- приемат се вода и билков чай в 4-те дни, в които луната минава в различните си фази;
– протеинова диета- диетата на д-р Дюкан. Характерното за нея е, че се приемат белтъчини от нетлъсти меса(риба, пиле, телешко, заек), белтък от яйце и зеленчуци(без картофи, ориз, боб, царевица, грах). При тази диета се забелязва бързо сваляне на излишните килограми. Не се броят калориите, няма ограничение в количеството, не се губи мускулна маса. Но от друга страна, когато белтъчините се използват като основен източник на енергия, организмът е в постоянен стрес. Небалансираното хранене води до забавяне на метаболизма. Затрудняват се дейността на сърцето, черен дроб, бъбреци и стомашно-чревен тракт. Повишава се кръвното налягане и вредния холестерол. Извлича се калция от костите, възможни са и кожни проблеми. В края на диетата се връщат свалените килограми.

За да се радвате на добро здраве и перфектна фигура, най-добре е да се придържате към балансирано хранене, да приемате разнообразна храна и да вярвате,че организмът ви може да я смели и усвои напълно. От въглехидратите приемайте сложните, а от мазнините-ненаситените. Включете в менюто си пресни продукти без консерванти, плодове, зеленчуци,ядки. Така ще осигурите на тялото си нужните му витамини, минерали, фибри. Движете се повече и пийте около 3 литра вода, за да могат жлезите ви с вътрешна секреция да отделят нужните за тялото ви хормони и ензими.