април 15, 2024

E-Zdrave

Е-здраве за вашето семейство

Нежелани странични ефекти при бързо сваляне на килограми

С намерението да влязат във форма за кратък времеви интервал, много хора пренебрегват рисковете, които крие едно бързо отслабване с хапчета. Тук няма да се спираме подробно на продуктите, действащи с желаната от нас скорост, а на това какви рискове за здравето крие бързата редукция на телесно тегло.

Препоръчваме към този метод да се прибягва само в краен случай, а не да бъде модел на поведение. Най-малкото, защото не е ефективен в дългосрочен план. Почти винаги, свалените с даден продукт килограми, се връщат обратно с добавка от няколко допълнителни, веднага след спиране на употребата.

Сред нежеланите странични ефекти на бързата загуба на тегло влизат:

Забавен метаболизъм

Обмяната на веществата протича с различна скорост при всеки индивид. Бързият метаболизъм е характерен за хората, които не са предразположени да трупат лесно мазнини, дори ако консумират висококалорични храни и напитки. Щом се борите с няколко излишни килограма, значи при вас метаболизмът е по-бавен от желаното. За жалост, драстичното ограничаване на храната ще го забави още повече.

По време на приема на хапчета за отслабване скоростта на метаболизма се увеличава по неестествен за тялото начин. Някои съставки на добавките за отслабване ускоряват драстично метаболитните процеси, но след приключване на съответното действие, протичането им е много по-бавно от преди. Дължи се на защитна реакция от страна на организма, свързана със складиране на хранителни запаси.

Загуба на мускулна маса

За да можем да говорим за идеална фигура, тя трябва да има добре изразена мускулна тъкан. При бързо отслабване с хапчета тялото е отпуснато и вяло. Липсват апетитно оформените ханш и бедра, които сме виждали в представите си, когато сме приемали даден суплемент.

Загубата на мускулна маса е не просто козметичен, но и здравословен проблем. Понижава се двигателната активност и се губят важни аминокиселини, отговорни за доброто състояние на органите и системите в тялото. Когато организмът посяга към протеина, изграждащ скелетната мускулатура, значи нивата му в тялото са спаднали драстично. Оттук до тежкото разболяване крачката е само една.

Сърдечно-съдови проблеми

Голяма част от хапчетата, обещаващи бързо отслабване са базирани на кофеин и L-карнитин. Двете вещества са познати основно с енергизиращото си действие. В случай на пренасищане обаче, стимулантите оказват неблагоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата дейност. Проблеми като аритмия, ускорен пулс и тахикардия могат да бъдат изключително опасни.

Кофеинът и л-карнитинът също така влият зле на централната нервна система. Не е изключено да се появят проблеми със съня, с настроението и концентрацията. Образуването на плака в кръвоносните съдове, вследствие приема на таблетки за бързо отслабване, води до хронична хипертония и повишен риск от сърдечен арест и инсулт. Лошото кръвоснабдяване е допълнителна предпоставка за напълняване.

В заключение ще обобщим, че да се търси бързина при редукцията на тегло е изцяло погрешна стратегия. Тя е не само неефективна в дългосрочен план, но и крие множество рискове за здравето. Намаляването на теглото трябва да се случва максимално плавно и постепенно, за да могат да се запазят постигнатите резултати.

Краткосрочна редукция е възможна, само ако се касае за минимално количество тегло – до 3кг. В тези случаи добавките могат да бъдат особено полезни, особено ако съдържат оптимално количество витамини, минерали, протеин и антиоксиданти, които са по дефиниция особено полезни за здравето.