април 14, 2024

E-Zdrave

Е-здраве за вашето семейство

Над 650 деца от Средногорието завършиха успешно обучението си по програмата „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“

Над 650 деца от осем детски градини и училища в общините Пирдоп, Златица, Антон и Копривщица получиха сертификати за успешно обучение по здравнообразователната програма „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“. Целта на програмата е да обучи подрастващите от 6 до 9 години как да разпознават основните признаци на инсулта и да повикат Спешна помощ, за да спасят живота на своите близки.

Учебните дейности бяха подкрепени от „Аурубис България“, които се погрижиха и за предоставянето на учебни комплекти.

Училищата и детските градини, които се включиха в инициативата, сформираха свои екипи от общо 40 преподаватели, които реализираха успешно обучението в рамките на 5 обучителни сесии за 5  седмици.

Всички участващи деца предадоха реално знанията си на своите родители, баби и дядовци, както и на семейни приятели, учители и съседи. Така разпространението на животоспасяващо знание за инсулта обхвана над 4500 души на територията на четирите общини.

Статистиката на Световната организация по инсулт показва, че един от всеки 4-ма възрастни ще получи инсулт през живота си. България е на първо място в Европа като страна, в която инсултът е най-често срещаната причина за загуба на любим човек от семейството. Затова е важно да се знае, че ако се окаже незабавна медицинска помощ през първите три часа от протичането на заболяването има 90% шанс инсултът да се преживее без тежки последици.

Здравнообразователната програма за борба с тежките последици от инсулт „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ стартира в България през април 2021 г. и е подкрепена от Световната организация по инсулт, Angels Initiative, Световната здравна организация и ЮНЕСКО с инициативата „Училища за здраве в Европа“, Българското дружество по неврология, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието.

Знанията, които дава програмата „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ имат изключително позитивен социален ефект като разкриват реална възможност за запазване на живота на хора, поразени от инсулт.