юни 19, 2024

Е-здраве за вашето семейство

Кучешка тения

Кучешка тения (Ехинококоза) – Симптоми и Лечение


Биологичен цикъл на паразита в природата

Човек се заразява с кучешка тения при консумация на замърсени плодове и зеленчуци, както и при пряк контакт с болно куче. Попаднали в стомаха, яйцата на кучешката тения освобождават личинки (онкосфери), които имат кукички по повърхността си. Онкосферите пробиват стената на тънкото черво, попадат в кръвния ток и се отнасят до черния дроб. В него се развива ехинококова киста, която представлява ларвната форма на кучешката тения. За половин година кистата достига размери колкото просено зърно.

 

Кучешка тения – заразяване и симптоми

По-нататък кистата на кучешката тения расте в продължение на години и може да достигне размери колкото главата на новородено. По вътрешната повърхност на ехинококовата киста се образуват главичките (сколекси) на бъдещите тении. Те свободно плуват в течността на кистата и се наричат хидатиден пясък. Броят им може да надхвърли два милиона. При спукване на такава киста организмът има опасност да пострада от анафилактичен шок, поради навлизането на голямо количество чужди за състава на кръвта белтъци. Ако пациента има късмет и преживее шока, милиони сколекси попадат в коремната кухина и от тях се развиват нови ехинококови кисти. Това състояние се нарича вторична ехинококоза и е с лоша прогноза. Понякога личинките (онкосфери) на тенията, вместо да се „закачат” за черния дроб, безпрепятствено преминават през него и се отнасят до белия дроб, където се превръщат в ехинококови кисти. Ако преминат и през белодробната кръвна циркулация, те могат да отидат във всеки друг орган, включително мозъка. В медицинската литература има описани ехинококови кисти на кожата и на окото.

Човек се явява междинен гостоприемник в биологичния цикъл на кучешката тения, защото в него се развива ларвната форма на ехинокока. Тревопасните животни – овце, кози, крави, са други междинни гостоприемници. За да се затвори цикъла на паразита е необходимо кучето да изяде ехинококова. Това става, когато когато опаразитени вътрешни органи на животни се дават за храна на кучетата. Кучето поглъща ехинококовите кисти и главичките на бъдещите тении. Последните се залавят за чревната му стена, порастват, започват да снасят яйца и развитието започва отново. Кучешката тения (възрастният паразит) представлява малък плосък червей. Дължината му е само 5 мм, за разлика от свинската и говеждата, които достигат по няколко метра. Възрастният паразит на кучешката тения живее в червата на кучето (вълка, лисицата, чакала). С техните изпражнения яйцата на кучешката тения попадат във външната среда и замърсяват плодовете, зеленчуците, тревата и от там заразяват човека и тревопасните животни. Голяма част от тях полепят и по козината на кучето.

Яйцата на ехинококовата киста издържат във външна среда (плодове и зеленчуци) до 1 година. При температура 1000 С те загиват за трийсетина секунди. Това означава, че варенето на продуктите ги убива изцяло.

Симптоми, насочващи към кучешка тения на черния дроб (чернодробна ехинококоза):
Болка, чувство за пълнота и напрежение в дясно подребрие.
Подуване на корема.
Диагнозата се поставя чрез ехографско изследване на черния дроб. Повишаване на еозинофилните левкоцити в кръвта и ускорено СУЕ.

Симптоми, насочващи към кучешка тения на белите дробове (белодробна ехинококоза):
Задух при физически усилия.
Упорита, суха кашлица.
Болки или бодежи в междуребрията
Диагнозата се поставя чрез обикновена рентгенова снимка или скенер на белия дроб. При периферно разположени кисти, ехографското изследване също може да бъде от полза. Повишаване на еозинофилите в кръвта и ускорено СУЕ.

Кучешка тения – Лечение
Оперативно премахване на кистите.
Противопаразитни медикаменти за потискане растежа и развитието на различните форми на паразита.

Предпазни мерки против заразяване:
• Щателно измиване на зеленчуците и плодовете преди консумация!
• Ръцете да се мият СЛЕД всяко пипане на куче и ПРЕДИ всяко ядене!
• Приучете децата на тези хигиенни навици!
• Пясъчниците в градинките може да изглеждат чисти, но точно там се изхождат домашните любимци на съседите! Ако от РИОКОЗ са ги обработили с дезинфектанти, то самите препарати са отровни!
• Ако сте фермери и отглеждате животни, уведомете ветеринаря и му съдействайте за унищожаване на животинските органи, съдържащи ехинококови кисти!
• Не хранете кучетата с органите на опаразитени животни!