юли 21, 2024

Е-здраве за вашето семейство

Кръгова тренировка

Ако искате наистина да проверите способността си за усилена тренировка с тежести с повишен сърдечен пулс, опитайте следното. Безопасно е, натоварва ви полезно,лесно е за изпълнение. Не се налага да се прехвърляте от едно място на друго из цялата зала.

Изпълнете една серия преси с краката и бенч преси. Подбрана е тази комбинация, защото при нея се включват основните мускулни групи на горната и долна част на тялото. Поради това те изискват голямо количество наличен кислород! Започнете с тежест, с която можете да направите 20 повторения и направете 15 преси с краката. След това преминете към бенч пресите. Можете да спрете дотук, ако сте се загрели предварително и за двете упражнения. Дано двете установки са разположени близо една до друга, за да не губите излишно време в преместване. При следващата серия увеличете леко тежестта като допълнително загряване или като основна серия през целия комплекс. И тук може да има голямо разнообразие от комбинации.

В началната фаза на подготовка не се препоръчва да се прибавя допълнително натоварване, а да се използва една и съща тежест. Комплексът може да се състои от 5 чак до 10-12 и дори 15 серии. Може да се започне с по 5 серии в продължение на три тренировки и да се увеличи на 8 серии на тренировка. След това да се добавят групи от 5 серии и да се повторят три пъти докато станат 15. Правете го за удоволствие – освен това е и много полезно. Помнете, не трябва да изключвате стандартната тренировка за краката и гърдите, защото ще се сблъскате с недостатъците на кръговия метод, изложени по-горе. Този подход към кръговата тренировка стимулира поддържането на повишен сърдечен пулс и ви дава възможност да се съсредоточите. Интересното е, както вече споменахме, че той води и до повишаване на мотивацията у спортиста. Само истинското предизвикателство, когато е логично и разумно разбира се може да ни накара да покажем най-доброто от себе си! Към тези комбинации може да се прибавят и допълнителни упражнения. Някое упражнение за гърба например, за да стимулираме още по-силно мускулите и сърдечносъдовата система!

Важно е да помним, че се изисква голямо съсредоточаване особено когато се изпълняват много серии, както е в предложения по-горе пример. Терминът „кръгов“ е използван тук явно преносно. В случая не става дума за някакъв кръг, а за провеждане на анаеробна тренировка с поддържане на повишен сърдечен пулс. Това може да бъде постигнато чрез упражнения, които изискват най-голямо количество кислород. ТАКА ЧЕ, НЕ КРЪГЪТ Е ВАЖЕН ПРИ КРЪГОВАТА ТРЕНИРОВКА, А ФАКТОРИТЕ, СВЪРЗАНИ С ПОЕМАНЕТО, ПРЕНАСЯНЕТО И ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕТО НА КИСЛОРОДА (ПО ВРЕМЕ НА АНАЕРОБНАТА ТРЕНИРОВКА С ТЕЖЕСТИ), КОЕТО ВСЪЩНОСТ Е НАЙ-ВАЖНОТО!

Забележка: Не забравяйте да прилагате пълна амплитуда и забавено съкращение през цялата тренировка. Никакви прибързани и резки движения!