юли 21, 2024

Е-здраве за вашето семейство

Кокоши трън

Кокоши трън – лечение и причини

 

Същност
Кокоши трън представлява мазолесто уплътнение на кожата с жълтеникав цвят. По цвят и твърдост този кожен дефект наподобява грапавините по кокоши крака и оттам идва неговото широко разпространено наименование. Обикновено кокоши трън се развива по стъпалата и долната повърхност на пръстите на краката. Нерядко е множествен.

Кокоши трън – причини и лечение

Причини
Стъпалата са места, подложени на непрекъснат силен натиск от тежестта на тялото. При носене на неудобни обувки и травмиране на кожата на ходилата от камъче, ръб, шев, възел може да се получи кокоши трън. Силният натиск от подобен дразнител втиква част от повърхностния слой на кожата (епидермиса) навътре и го обръща като пръст на ръкавица. При тази промяна роговото вещество (кератинът) също се обръща навътре и вече няма как да се излющва във външната среда. Клетките на епидермиса образуват непрекъснато кератин, а той се трупа и расте навътре, като се втвърдява все повече и повече. Този натрупан рогов слой заприличва на жълтеникав трън, забит в ходилото. Натискът върху кокоши трън е изключително болезнен, защото забива втвърденото рогово вещество още по навътре.

Лечение на Кокоши трън
При малки и средни по размер кокоши тръни често ефикасна се оказва следната рецепта:
Изрежете обелка от кората на картоф с диаметър 1,5-2 см. Сложете в центъра и щипка салицилов прах. Ако не можете да намерите салицил, стрита таблетка аспирин също върши работа. Вечер преди лягане поставете обелката със салицила върху кокошия трън и я прикрипете с левкопласт или бинт. Така тя престоява през цялата нощ, а на сутринта се сваля. Повторете процедурата 3-4 поредни нощи. Очакваният резултат е кокошият трън да се размекне и да излезе от гнездото си. Жилото на кокошия трън всъщност представлява втвърдено рогово вещество.

 

Не се притеснявайте за дупчицата в ходилото, където е лежал тръна. Дезинфекцирайте я с риванол или кислородна вода, подсушете я и я напълнете със скъпия крем за лице, дето жена ви го крие в дъното на нощното шкафче!

Ако салицилът не помогне, помолете някой хирург да изчопли тръна, докато все още е размекнат!

Най-сигурното лечение на кокоши трън е хирургичното изрязване!