юни 24, 2024

Е-здраве за вашето семейство

Коклюш

Коклюш, наричана още магарешка кашлица, е заразна бактериална болест, която засяга дихателните пътища. За първи път заболяването е описано в средата на 17-и век и името му се свързва с характерния звук, който издава болният, когато си поеме въздух след кашляне. Коклюшът се предава по въздушно-капков път и засяга предимно децата до 5-годишна възраст, но понякога се среща и при възрастни и подрастващи.

 

Има ваксина срещу коклюш, която значително е намалила броя на заболяванията и честотата на епидемиите, но все още стотици хиляди по света се заразяват всяка година и част от случаите завършват фатално. Това прави коклюшът една от най-смъртоносните болести предотвратими с ваксина.

 

Коклюш е болест, която се причинява от специфична бактерия, заразяваща единствено хората. Тя се настанява в дихателните пътища, където произвежда токсини, които унищожават малките косъмчета, спиращи навлизането на дразнители и малки частици с дишането. В резултат на това се увеличава значително рискът от възпаление на дихателните пътища и се развива суха кашлица, която е отличителна черта на инфекцията.

 

Магарешката кашлица е силно заразна болест. Почти 100% от неимунизираните хора, които влязат в контакт с болен от коклюш, също развиват болестта.

 

Симптоми на коклюш

Първите симптоми на коклюша се появяват около 2 седмици след заразяването, като болният може да разнася заразата 40 дни след това. Симптомите на болестта протичат в три етапа.

 

Първо е хремата. Тя обикновено продължава една-две седмици. Симптомите през този период са като на настинка – хрема, запушен нос, кихане и рядка кашлица. Може да се наблюдава и леко повишена температура. Единствено в тази ранен етап антибиотиците могат да помогнат на болния от коклюш.

 

През вторият етап започват пристъпите. Продължителността тук е много относителна и може да е между 1 и 10 седмици. Етапът се характеризира с пристъпи на силна и задушаваща кашлица. Пристъпите обикновено са по-интензивни през нощта, като средно могат да бъдат по 15 на денонощие. Кашлицата отделя плътни храчки и след кашляне болният издава характерен „магарешки” звук, когато си поема въздух. При бебетата коклюшът може да причини спиране на дишането по време на кашляне и посиняване на тялото от липсата на кислород. Понякога пристъпите могат да са придружени от повръщане.

 

Третият етап е оздравителният. Той може да продължи седмици и дори месеци. Характеризира се с хронична кашлица, която е по-лека.

 

Възможни са някои усложнения при заболелите от коклюш. Това се случва предимно при децата до 1 годинка. Най-честото усложнение е бактериалната пневмония, която и причинява най-много от смъртните случаи при коклюш. Това обаче става рядко, като по-малко от 5% от заболелите от коклюш развиват бактериална пневмония.

 

Другите усложнения включват синузит, ушна инфекция, дехидратация, херния, пристъпи, отслабване и някои болести на мозъка.

 

Лечение на коклюш

За потвърждаване на коклюш като диагноза се взема проба от носа и устата, която се изследва за наличието на специфична бактерия. В някои случаи на пациента може да бъде назначено и кръвно изследване.

 

Понеже заболяването засяга предимно малките деца, лечението на коклюш обикновено се извършва в болнични условия. Тези, които не изискват хоспитализация, се изпращат вкъщи с предписани антибиотици. Болният се изолира в отделна стая поне за 5 дни, докато подействат антибиотиците. Препоръчва се повишено внимание на личната хигиена, пиене на много течности (вода, сок, супа, плодове), храненето да става на малки порции и наблюдение на състоянието на болния. Да не се дават лекарства, които не са предписани от лекар.

 

Антибиотичното лечение е ефективно, но само ако коклюшът е открит в ранен етап на развитие. В такъв случай те действат бързо и само след няколко дни болният вече не е заразен за останалите. Освен болният, всички от семейството в дома трябва също да преминат през антибиотично лечение, като превантивна мярка в случай, че някой от тях е бил заразен.