май 19, 2024

Е-здраве за вашето семейство

Как да повишим имунитета у дома

Физическа дейност

Умерените упражнения са друг начин за повишаване на имунната ви система. Прекомерната физическа активност може, напротив, да я наруши. Това се дължи на състезателен стрес, хормонални промени и пренапрежение на тялото. И ако основната ви цел е да активирате защитните функции на тялото, а не да участвате в състезание по културизъм, ходете на джогинг, колоездене, правете упражнения, ходете много.

Това ще има добър ефект върху благосъстоянието, здравето, ще подобри кръвообращението и лимфния дренаж, ще помогне за отстраняването на слузта от бронхите и ще увеличи реакцията на имунната система. При редовно, умерено упражнение вероятността от заразяване с респираторни инфекции се намалява с 50 процента.

 

Спете достатъчно през нощта

Човешките биологични ритми са подредени по такъв начин, че през нощта се произвеждат основните хормони, ензими и протичат важни метаболитни процеси, които са необходими за пълноценното функциониране на тялото през деня. Ако хората спят по-малко от седем часа, тогава те са по-склонни от други да получат спад в имунитета. Факт е, че липсата на сън се компенсира от бързото изразходване на ресурсите на тялото.

Друг начин е да спите на открито на чист въздух или по-високо в планината, вижте нашето предложение за почивка в Западните Родопи.

 

Избягвайте стреса

Понякога изправено пред стресови ситуации, тялото реагира с прилив на адреналин. В същото време се укрепват определени елементи на имунната система – жизнените ресурси се преразпределят и адекватно реагират на проблема. Хроничният стрес обаче изчерпва жизнените ресурси: възникват соматични заболявания, имунната система престава да функционира както обикновено. Ако ежедневието ви, работата ви е свързана със стрес, не забравяйте да намерите възможност за почивка и възстановяване

Отървете се от лошите навици

Алкохолът, тютюнопушенето, преяждането са навици, злоупотребата с които най-често води до негативни последици. Съществуват обаче и други, по-малко очевидни модели на поведение, които влияят негативно на тялото. Те включват страст към хазарта, неспазване на режима на сън, ниска консумация на вода през деня, редовно използване на лекарства без назначение на специалист. Истинското здравеопазване не е лесна задача, но в него няма нищо невъзможно.

 

Намиране на повече причини да бъдете щастливи

Не можете да бъдете щастливи по график. Но е необходимо да се намират малки радости във всеки ден. Всеки може да бъде тъжен и ядосан на света около себе си, но за да видите положителното, трябва да опитате. Психолозите препоръчват преди лягане да си спомните най-добрите моменти, случили се през деня, не забравяйте да благодарите на хората, които са с вас, за техните думи и действия спрямо вас.

Купувайте неща, които ви радват, обградете се с позитивни хора, движете се повече и пътувайте (дори за един час до съседен град, където никога не сте били) – всичко това ще има благоприятен ефект върху настроението и здравето ви.

 

Правилното хранене

Яжте правилно

Най-важното условие за добра имунна система е здравословната и пълноценна храна. Необходимо е да се изключи от диетата или да се сведе до минимум употребата на вредни храни, като например:

 

  • трансгенни мазнини (маргарин, майонеза);
  • захар, сладкиши, сладкиши;
  • сол;
  • силни алкохолни напитки;
  • газирани напитки;
  • бързо хранене;
  • чипс;
  • пържена храна;
  • колбаси и консерви;
  • първокласни тестени изделия от брашно.