юли 21, 2024

Е-здраве за вашето семейство

Какъв размер мото каска да нося?

Най-важният фактор при избора на мотоциклетна каска е точният размер. Той съответства на определена дължина на обиколката на главата в сантиметри / инчове. Ако вашият размер е между два близки, спрете се на по-малкия.

Никога не използвайте каска, която не ви е по мярка. Каската трябва да седи плътно, но е важно да не е и много тясна и да ви задушава.

За да ви помогнем да изберете най-добрата каска, предлагаме на вашето внимание следните стъпки при избора:

Най-лесно можете да разберете мярката на вашата глава с помощта на шивашки сантиметър (ако нямате сантиметър под ръка, можете да използвате някаква връв и след това да я измерите с линийка). Измерването на обиколката на главата се прави 1,5 – 2,5 сантиметра над веждите, малко над ушите, в най-широката част на главата ви. Вземете мярка неколкотратно, за да избегнете грешки.

Пробвайте няколко каски. Не се притеснявайте за цветовете и графиките, важен е правилният размер. Главата ви трябва да влезе в каската с известно съпротивление. За съжаление повечето хора си избират прекалено големи каски. Поставена на главата ви, каската не трябва да е наклонена напред или назад.

Ако това е перфектната за вас каска, напрежението трябва да бъде равномерно по главата.

Желателно е да се качите на мотор в позиция за каране – каската не трябва да нарушава видимостта.

Преди да свалите каската натиснете силно върха на каската. Задръжте така и се уверете, че ви е комфортно. Не забравяйте, че това напражение може да предизвика ужасно главоболие след един час каране. Стойте близо до огледалото, докато сваляте каската си и огледайте за зачервявания на кожата. Ако откриете такива, сложете пак каската и проверете дали усещате по-голямо напрежение там. Когато смятате, че сте открили перфектната каска, опитайте един размер по-голяма и един размер по-малка, като изпълнявате всички описани по-горе стъпки.

Размерите се отличават в зависимост от марката. Нещо повече, един и същи производител може да преразглежда своите собствени мерки.