юли 21, 2024

Е-здраве за вашето семейство

Какво трябва и какво не трябва да се прави при чувствителна кожа

За чувствителна кожа се говори, когато кожата често реагира на въздействия като времето, алергии или определени продукти. Тя може да се зачерви, да изсъхне, да щипе, да се стяга или да получите подутини, люспи или копривна треска. Състояния като екзема, контактен дерматит или розацея често се появяват при чувствителна кожа.

Ето няколко съвета за какво да внимаваме, ако имаме чувствителна кожа:

Четете етикетите

Потърсете думите „нежен към кожата“ или „за чувствителна кожа“ на етикетите, когато пазарувате продукти за тялото ви. След това проверете съставките. Основното правило е – колкото по-малко съставки, толкова по-добре.

Не използвайте агресивни почистващи препарати

Химикалите, намиращи се в обикновените почистващи препарати, могат да причинят вреда на чувствителната кожа. Избягвайте продукти с предупредителни етикети за дразнене на кожата и съставки като белина, алкохол, амоняк, етилен гликол монобутил ацетат, натриев хипохлорит и тринатриев фосфат.

Съкратете душовете

Водата отмива естествените мазнини от кожата. Това я прави по-суха, стегната или напукана. Когато се къпете, изберете кратко и топло вместо дълго и горещо. Петнадесет минути са достатъчни.

Тествайте

Ако все още се чудите какво отличава кожата ви, разумна идея е да направите тест за поносимост за всеки нов продукт, преди да го използвате. Изберете малка част от кожата и я намажете с новия продукт. Ако видите реакция в рамките на 72 часа, ще знаете, че не е за вас.

Пропуснете аромата

Много продукти за красота обещават приятни миризми. Но ароматът е добавка, от която чувствителната кожа не се нуждае. Същото важи и за продукти с алкохоли, сапуни или багрила.

Овлажнявайте

Сухата кожа води до раздразнена кожа. Може да причини обостряне на състояния като екзема и розацея. Най-добрият начин да предпазите кожата си от изсушаване е да използвате специален крем за чувствителна кожа.

Стрес

Нормално е да сте напрегнати или притеснени от време на време, но това може да ви повлияе вътрешно и външно. Намерете начини да облекчите този стрес, така че кожата ви да не страда. Практикувайте техники за релаксация, спете добре, спортувайте и се хранете правилно. Вашето тяло и кожа ще ви благодарят.