май 19, 2024

Е-здраве за вашето семейство

Избор на протеин – свързани ли са цената и качеството

Повечето хора, които редовно посещават фитнеса, най-често поставят пред себе си две основни цели. Едната, съответно по-важната от двете, е постигането на добро здраве. То се усеща на всяко ниво, включително и върху самочувствието и възприятието за щастие и добро настроение.

Втората цел е най-естественото следствие от редовните тренировки и това е стегнатото, здраво и силно тяло. Това е много важна част от тренировките, тъй като мускулите не само изглеждат добре, но те също така ни правят по-издръжливи и енергични.

Достатъчен ли е протеинът в храната

Казано на кратко, протеинът в храната обикновено не е достатъчен за един активно спортуващ човек. Проблемът започва от там, че съвременното хранене, колкото и да е балансирано, рядко може да ни осигури толкова протеин, от колкото имаме нужда за да изградим хубави мускули на гърба, ръцете, краката и корема.

Ако пък се опитаме да си набавим достатъчно от него, хапвайки повече телешко, яйца, пилешко, свинско и риба, има реален риск да се лишим от други ценни витамини и минерали, тъй като ще намалим приемането на пресни плодове и зеленчуци. Все пак стомахът не е бездънна яма и увеличеният прием на една храна, често води до недостиг на друга.

За щастие, храненето далеч не е единственият начин да си набавим достатъчно протеин. В търговската мрежа се предлага голямо разнообразие от протеини (вижте в Workout.bg), които идват на различни цени, в различни по размер разфасовки и съответно с различен произход.

Връзката цена – качество

Цената на протеина е свързана с няколко различни фактора. Първият, съвсем естествено, това е количеството. По правило, големите разфасовки се предлагат на най-висока цена, така че не всеки може да си ги позволи. В същото време, те идват най-изгодни в съотношение с количеството.

Вторият фактор, който оказва влияние на цената, това е чистотата на съответния протеин. Обикновено, по-ниската цена е свързана с не достатъчно добро пречистване, като в много случаи в продукта остават следи от захари и нежелани мазнини.

Не на последно място, влияние на цената оказват и овкусителите. Съответно, колкото по-ниска е цената, толкова по-голяма е вероятността да сте попаднали на нещо, което не е особено добро за вашето здраве.

Обикновено, най-скъпите видове протеин са и с най-голямо съдържание на полезни за организма съставки. Но внимавайте – много търговци предлагат нереалистично високи цени, които не се припокриват с качеството на продукта.