май 19, 2024

Е-здраве за вашето семейство

Защо да изберем рибен колаген?

Рибният колаген често се нарича морски в западните държави. Да започнем с няколко бързи факта за него:

 

  • Морският колаген има по-малко въздействие върху околната среда
  • Чистота на кожата от уловена дива риба срещу отглеждани животни
  • Подходящ за вегетарианци

 

На пазара има много различни видове колаген, тъй като тази категория супер храни буквално продължава да експлодира. На пръв поглед може да ни се стори доста трудно да преценим кой колаген да изберем и сред многото въпроси, които задаваме, е каква е разликата между морски (рибен) колаген и телешки колаген?

 

Най-очевидната разлика е, че морският колаген се прави от рибена кожа и кости, докато говеждият колаген се прави от кравешки кожи и в редки случаи кости.

 

И така, какво всъщност означава това и защо избрахме да използваме хидролизиран морски или рибен колаген?

 

Морският колаген има по-малко въздействие върху околната среда, отколкото говеждият колаген.

 

Приблизително 11,7 милиона тона неизползвани рибни части се изхвърлят годишно по време на обработката, така че използването им за получаване на хидролизиран колаген е екологично. На всичкото отгоре рибният протеин като цяло отделя много по-малко емисии на парникови газове, отколкото повечето месни продукти. Например, филето от исландска риба треска, закупена директно от рибарите, допринасят малко над 0,5 Kg CO2 екв. / Кг Други риби и добавените усилия за отвеждането им на някои пазари увеличават въглеродния отпечатък до около 3,75 кг CO2 екв. / Кг. За разлика от това, производството само на говеждо месо допринася с 16 Kg CO2 екв / кг, без да се отчитат добавените емисии, необходими за извеждането му на пазара

 

Въпреки че кравите са евтини за отглеждане, самият процес играе важна отрицателна роля в изменението на климата. Животновъдството представлява 14,5 процента от всички индуцирани от човека парникови газове, като производството на говеждо и говеждо мляко допринася за 41,19% процента от тези емисии, като това включва животни, хранени с трева, както и животни, хранени със зърно.

 

Диви и устойчиви източници

 

Уловената в див улов риба не е третирана с лекарства като антибиотици или хормони, които могат да се използват в земеделските практики, в зависимост от местните разпоредби. Кожите, използвани за производството на хидролизиран колаген, са остатъчни продукти от хранителната промишленост, което прави производството много устойчиво.

 

Подходящо за вегетарианци

 

Въпреки че минимизирането на нашето въздействие върху околната среда е близко до сърцето ни, ние също така осъзнаваме, че говеждият колаген може да се хареса на всеки, особено на вегетарианците.  Избирайки рибен хидролизиран колаген, ние предлагаме опция за тези, които не консумират сухоземни животни. Рибният колаген също така е кошер и халал, което го прави подходящ както за вярващи евреи, така и за мюсюлмани.