май 19, 2024

Е-здраве за вашето семейство

Важно при прием на лекарства

Действието на лекарствата често се подценява от пациентите, твърдят специалисти. Това налага въвеждането на съвети в опаковката за безопасност при употребата им, с което да се избегнат нежелани и сериозни усложнения от ползването на медикаментите, е мнението на експерти.
Част от лекарствата трябва да се вземат в точно определено време.
Някой лекарства се абсорбират по-добре от организма в конкретно време на деня. Ето защо точният прием, за да подейства медикамента, е много важен.
Лекарствата, предписвани за понижаване нивото на холестерола се взимат вечер, поради факта, че по това време организмът произвежда най-големи количества холестерол.
Точните интервали за прием също са условие за ефикасност на лечението.
Лекарствата трябва винаги да се държат далеч от децата, дори и при добре обезопасени опаковки.
Лекарствата без рецепта не винаги са най-добрият вариант. Активните съставки на тези лекарства се абсорбират от организма за по-кратко време. Добавките и оцветителите, намиращи се в тези медикаменти, могат да създадат проблем за здравето. Лекарите препоръчват хората със сериозни здравословни проблеми( сърдечно болните) да се придържат към назначените им медикаменти и да не експериментират.
Не спирайте предварително курса на лечение. Не прекратявайте курса на лечението, дори и при подобряване на състоянието. При прием на антибиотици е от изключителна важност лечението да не се прекратява предварително, тъй като рискът да останат патогенни бактерии и вируси в организма и рецидив на заболяването след време, е висок. Освен това въпреки подобряването на състоянието, действието на някои медикаменти протича за по-дълъг период от време. Прекратяването на приема трябва да става само след консултация с лекуващия лекар.
Еднократното вземане на лекарствата срещу главоболие, стомашни болки, прилошаване и др., не е лечение, твърдят специалисти. Тези медикаменти притъпяват и премахват болката, когато тя се появи инцидентно. Когато обаче болката е системна, те не лекуват.

Пациентът винаги трябва да се консултира при възникнали въпроси и нежелани реакции с лекуващия лекар. Личният лекар е този, който трябва да обясни предписаното лечение, така че то да се разбере от пациента. Консултацията включва и разясняване на рисковете и страничните реакции, както и необходимостта лечението да се проведе в определен срок.

Подхождайте сериозно към собственото си здраве!